Casper Egas | vrijdag 27 Nov 2020, 19:49
De launch van de Xbox Series X is inmiddels al geweest, en wij hebben er natuurlijk ook één in huis! Check hier onze bevindingen.
Daar is hij dan; na zeven jaar zijn de vierde generatie Xbox’en op de markt. We keken eerder al naar het aantrekkelijk geprijsde kleine broertje en na een week of twee spelen is het nu ook tijd om te kijken naar de grote broer Xbox Series X. Voor veel echte gameliefhebbers zal dit de console zijn waar men voor gaat. Hij kost 500 in plaats van 300 euro, maar daar krijg je ook heel wat meer voor terug. Dus als je het geld (en een moderne tv) tot je beschikking hebt, dan is de Series X in veel gevallen de beste keuze.
Processor: 8 custom Zen 2-cores met smt
Grafisch: 12,15 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2
Bandbreedte (geheugen): 10GB @ 560GB/s, 6GB @ 336GB/s
Intern geheugen: 16GB GDDR6
Geheugen uitbreidbaar: Ja, 1 TB Expansion Card
Discdrive: 4K UHD Blu-Ray
Performance doel: 4K @ 60 fps (HDMI 2.1)
Max performance doel: 8K @ 120 fps
Prijs: € 500,-
Het is nog nooit zo vertrouwd en makkelijk geweest om over te stappen naar de nieuwe generaties consoles. Je gebruikt simpelweg de app op een smartphone of tablet en na wat updates ben je zo verhuisd naar een betere console. Al je spellen worden meteen weer gedetecteerd en je kunt alles dat je al had opnieuw gaan downloaden of je kunt een externe harde schijf aansluiten.
De hele interface van de Xbox is niet veranderd. Je kunt dus alles vinden waar je het op de Xbox One (na de laatste update) kon vinden. Het verschil is alleen dat alles nu zoveel responsiever is. Het voelt heerlijk om even te browsen of de Store te bekijken. Zelfs mijn hele harde schijf werd nu in no time ingeladen. Ook kun je nu gemakkelijk een onderscheid maken tussen groepen games. Wil je bijvoorbeeld alleen de spellen weergeven die geoptimaliseerd zijn voor de Xbox Series? Geen probleem. Het zelfde geldt voor de vele backwards compatible titels. Je kunt al je Xbox One games, met uitzonder van de Kinect-spellen, blijven spelen en daarnaast is de al aanwezige lijst van compatible Xbox en Xbox 360 games nog steeds beschikbaar. Oude spellen worden zelfs verder opgewaardeerd met vaak een betere framerate, resolutie, veel kortere laadtijden en/of automatische HDR. Het is zeer praktisch dat je de oude Xbox One dus nu niet meer nodig hebt, tenzij je natuurlijk met Kinect aan de slag wilt blijven. Steeds meer Xbox One games hebben ook de Smart Delivery-functie, waardoor je ze zonder kosten kunt opwaarderen naar heuse voor Xbox Series geoptimaliseerde games. Let wel op, want enkele uitgevers laten je wat bijbetalen of in het geval van NBA 2K21 en Warhammer: Chaosbane verwacht de uitgever dat je het spel doodleuk opnieuw aanschaft. Dit is echter een klantonvriendelijke praktijk van deze uitgevers en niet van Microsoft zelf.
De console heeft gelukkig in tegenstelling tot de Series S een discdrive en speelt net als voorheen cd’s, dvd’s, Blu-ray discs en Ultra HD Blu-ray discs. Ook ondersteunt hij wederom Dolby Atmos voor een mooi ruimtelijk geluid. Je kunt dus ook gebruik blijven maken van al je oude games, films en muziek op disc en hebt meer opties als je nieuw materiaal wil kopen. Je bent hierdoor niet afhankelijk van de prijzen in de Store.
Het vertrouwde gevoel blijft ook overeind als je naar de controller kijkt. Deze is grotendeels hetzelfde als voorheen en het is zelfs mogelijk om alle oude accessoires (behalve de Kinect) te blijven gebruiken. Dat scheelt een bom duiten. De nieuwe controller voelt wel iets anders aan door een textuur op de handgrepen en triggers. Ook zijn de triggers wat kleiner dan voorheen. Dit zorgt er bij racespellen soms voor dat het randje wat in mijn wijsvinger snijdt. Ik vond de oude triggers fijner. De wat luid klikkende D-pad vind ik wel een verbetering. Verder is er een share button en voelen de options en menu-knoppen nu wat fijner aan. Het is jammer dat er nog steeds niet standaard een accu is meegeleverd.
Dat de nieuwe console meteen vertrouwd is zou je goed kunnen noemen. Je hoeft nauwelijks te wennen en er is geen drempel. Je zou echter ook kunnen zeggen dat daardoor het echte nieuwe gevoel wat ontbreekt. De verwondering is daardoor niet zo groot.
De Xbox Series is op papier de meest krachtige console van deze nieuwe generatie. Spellen zien er daardoor beter uit dan ooit en de SSD helpt om laadtijden significant te verminderen. Er is echter geen enorm verschil te zien tussen spellen op een Xbox One X en een Xbox Series X. Het verschil tussen gamegeneraties lijkt steeds kleiner te worden. Als je niet zo thuis bent in de techniek of niet zo vaak games speelt, dan zullen veel verschillen denk ik zelfs weinig opvallen. Het meest opvallend zijn wel de kortere laadtijden. Bij oude games is het verschil vaak enorm. Toch vind ik het wat overtrokken dat er in de marketing gesproken werd over het einde van de laadtijden, want vaak moet je nog steeds even wachten. Het wachten is overigens een groter probleem bij het installeren van de vaak belachelijk grote AAA releases. Een spel als Call of Duty is op de Xbox Series X met zijn hoogste kwaliteit textures zelfs nu al 130GB groot. Zelfs als je het spel op disc koopt zal je dus lang moeten downloaden, want op het schijfje staat slechts 1GB aan data!
Dit brengt me op een Series probleem. Je hebt slechts 802GB ruimte tot je beschikking. Op de doos staat trots 1TB, maar er is een deel opgeofferd voor de systeemsoftware en voor de nieuwe Quick Resume-functie. Deze functie moet het in theorie mogelijk maken om bij vijf games tegelijk binnen enkele seconden te kunnen hervatten, zonder dat het spel opnieuw opgestart hoeft te worden. Dit moet zelfs kunnen als je de Xbox tussendoor helemaal uitgezet hebt. Helaas is dit momenteel een loze belofte. Veel indie games ondersteunen de functie wel, maar de grote releases vrijwel allemaal niet. Je kunt er dus zeker niet vanop aan dat je gewoon verder kan zonder op te slaan. Misschien dat deze functie later nog goed gaat werken, maar op dit moment is het een verspilling van opslagruimte.
Voor een hardcore gamer is 802GB aan opslagruimte wel erg weinig. Het duurde dan ook niet lang voordat de schijf bij mij helemaal vol dat. Een externe harde schijf is handig voor oude games, maar is niet te gebruiken om Xbox Series geoptimaliseerde games vanaf te spelen. Je kunt wel een extra officiële geheugenkaart van 1TB kopen; deze ziet er schattig uit en werkt zeer gemakkelijk. Deze kost echter wel 250 euro en biedt om een of andere duistere reden 920GB aan opslagruimte.
Microsoft gaat nu natuurlijk weer vol de concurrentie aan met Sony. De PlayStation 5 is duidelijk met een andere visie gemaakt. Deze gaat meer voor verwondering en minder voor vertrouwdheid en gemak. De PlayStation heeft bijvoorbeeld een meer bijzondere nieuwe controller, maar heeft helaas nog minder opslagruimte dan de Xbox Series X. Over smaak valt niet te twisten, persoonlijk vind ik de Xbox Series X niet zo mooi, maar in elk geval een stuk minder lelijk dan zijn zwart-witte concurrent. De Xbox Series oogt het mooist als hij verticaal staat, maar bij mij in huis is dat niet echt een optie. Hij is in elk geval muisstil, zelfs als je zware games speelt.
Welke van de nieuwe consoles uiteindelijk het krachtigst blijkt te zijn valt nog te bezien. Zoals gezegd lijkt de Xbox Series X op papier het meest krachtig, maar tests van het betrouwbare Digital Foundry tonen aan dat meerdere launch games ietwat beter draaien op de PlayStation 5.
Wat is een console zonder games, nietwaar?. Uiteindelijk draait het daar grotendeels om. Game Pass is een steeds belangrijkere troef van Microsoft. Leden krijgen een steeds groter en aantrekkelijker aanbod aan spellen voorgeschoteld (nu ook inclusief spellen van EA) en Microsoft heeft een groot aantal leden die elke maand betalen. Een spel hoeft dan geen hit meer te zijn, want de inkomsten stromen dan toch wel binnen. Op Game Pass zijn bijvoorbeeld alle first party releases vanaf de release inbegrepen en Gears Tactics, Forza Horizon 4, Sea of Thieves, Ori and the Will of the Wisps en Gears 5 zijn meteen al geoptimaliseerd voor de Xbox Series consoles. Onlangs is daar ook de Halo Master Chief Collection aan toegevoegd en ongetwijfeld volgen er nog meer games.
Ik heb het leeuwendeel van alle geoptimaliseerde games die in deze twee weken beschikbaar waren geprobeerd en kan dus een aardige indruk van het beschikbare game-aanbod geven. Natuurlijk kun je de nieuwe games ook aanvullen met de eerder genoemde backwards compatible titels, maar daar komen we nu denk ik niet voor. Geoptimaliseerd voor Xbox Series kan echter van alles betekenen en is zeker geen garantie voor een mooi spel.
Spellen als The Touryst, Bridge Constructor: The Walking Dead, Yes, Your Grace, GONNER2 en CrossCode zijn bijvoorbeeld simpele titels die nauwelijks verbetering tonen en prima op een veel minder krachtig apparaat zouden spelen. De ontwikkelaar van Yes, Your Grace zei bijvoorbeeld dat het geoptimaliseerde inhoud dat er snelle transities tussen de scenes zijn. Nou, nou, spectaculair. Al moet ik zeggen dat ik me kostelijk vermaakt heb met deze titel. Ook The Touryst is zeker het proberen waard en het minder bekende CrossCode is ook best de moeite.
Het voordeel is wel dat vrijwel alle geoptimaliseerde games ook speelbaar zijn op een Xbox One. Je hoeft voor de meeste games dus nog niet de nieuwe console te kopen, je krijgt dan alleen de optimalisaties niet. Uitzonderingen hierop zijn NBA 2K21 Next Generation, Devil May Cry 5: Special Edition en Overcooked! All You Can Eat.
De grootste nieuwe releases zijn Call of Duty Black Ops: Cold War, NBA 2K21 Next Generation, DIRT 5, Devil May Cry: Special Edition, Assassin’s Creed Valhalla, Watch Dogs Legion en Yakuza Like a Dragon. Ook zijn er nog kleinere titels die wellicht de moeite zijn, zoals The Falconeer, Planet Coaster, Poker Club, Tetris Effect Connected, Overcooked! All You Can Eat en Bright Memory. Naast de eerder genoemde opgewaardeerde titels van Microsoft zijn ook spellen als Borderlands 3, No Man’s Sky, Ghost Recon Breakpoint, ManEater en WRC 9 geoptimaliseerd.
Er is dus genoeg te spelen, maar als het om echt nieuwe releases gaat knettert de launch line-up zeker niet. Al wil je graag een spel wilt spelen dat echt laat zien hoe mooi de nieuwe hardware bij de launch al kan zijn, dan zou ik kiezen voor Call of Duty. Gears 5 en Forza Horizon 4 zien er ook nog beter uit dan ze al waren. Yakuza Like a Dragon is ook erg mooi en laadt razendsnel, de nieuwe Ray Tracing-technieken zijn goed te zien bij Watch Dogs Legion en Devil May Cry 5, al zien de personages er in Watch Dogs erg gedateerd uit. Assassin’s Creed is grafisch tegenvallend. De omgevingen zijn erg mooi, maar er is een onstabiele framerate, veel screen tearing en de resolutie is niet eens 4K. Ook DIRT 5 vond ik niet direct een aanrader met zijn grafische oneffenheden en matige gameplay. Als je wilt racen kun je beter gaan voor het sterke WRC 9 of Forza Horizon 4. NBA 2K21 Next Generation is vreemd genoeg echt een vrijwel volledig ander spel dan de gewone NBA 2K21 op de Xbox One en oogt mooier en speelt beter. Als je meer wilt lezen over de bovengenoemde titels, dan kun je op Xboxworld van de meeste games een volledige review lezen.
De Xbox Series X is een fijne, snel werkende console. De interface werkt nu zo heerlijk snel, dat je echt niet meer terug zou willen. Het is ook buitengewoon fijn dat je je meteen helemaal thuis voelt op het nieuwe apparaat en de overgang pijnloos is. De consument is daardoor echt goed uit. Ik heb me de afgelopen weken erg goed vermaakt met de beschikbare games, ook al is er nog weinig echt nieuws beschikbaar dat de hardware echt weet te testen. Het is wel wat zorgelijk dat sommige games niet optimaal presteren op de Series X, dus de tijd moet nog uitwijzen of dit echt wel de meest krachtige console van zijn generatie is. De SSD biedt een duidelijk voordeel als het om laadtijden gaat, maar de keerzijde is dat opslag schaars en duur is. De Quick Resume-functie werkt daarbij nog niet eens naar behoren. Hopelijk is dit een kinderziekte en kunnen we het komende jaar nog erg veel leuks op de nieuwe Xbox Series consoles verwachten. Als je toe bent aan een nieuwe console, dan is dit volgens mij een prima aankoop (als je hem kan vinden).