Dorian de la Fosse | zondag 29 Okt 2023, 13:56
Lees hier de review van de nieuwe arcade racegame!
Gespeeld op Xbox Series S en X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.
Het Arcade Racing-genre zit bomvol diverse soorten games. Er zijn er echter maar weinig die met kop en schouders boven hun concurrenten uitsteken. De twee grootste series zijn Need For Speed, een serie gebaseerd op straatracen en Forza Horizon, een serie gebaseerd op rondrijden in een open wereld met vrienden. Ivory Tower is nu aan de slag gegaan met een underdog in dit genre, The Crew, en heeft daar een compacte maar toch vermakelijke game van gemaakt met The Crew Motorfest.
Met The Crew betrad Ubisoft de arcade racing markt. In het eerste deel van deze serie draaide het om een serieus verhaal met straatraces die centraal stonden en het opvoeren van diverse bolides samen met een groep spelers/vrienden, een zogeheten crew. Voor het tweede deel werden er dusdanig veel aanpassingen gemaakt dat het enige wat de delen gemeen hadden hun naam was. Hier kon je namelijk vrij challenges doen en allerlei diverse races samen met een groep vrienden doen, niet alleen in auto’s, maar ook in vliegtuigen en boten. De setting was totaal anders en bracht meer kleur en diversiteit naar de serie. Deze lijn is ook doorgetrokken naar The Crew Motorfest, waar jij als speler de eilandengroep van Hawaï aandoet. Aan het begin krijg je een creatieve tutorial, waarin diverse racetypen worden uitgelicht. Daarna mag je, zoals gebruikelijk, jouw eerste auto uitkiezen. Hier heb je de keuze uit een standaard Japanse sportwagen, Europese sportwagen of Amerikaanse muscle car. Als liefhebber van Japanse sportwagens koos ik dus logischerwijs voor de muscle car, leuk voor de afwisseling. Ik was helemaal voorbereid om mijn nieuwe Ford Mustang uit te bouwen en op te voeren om de races die mij te wachten stonden te kunnen winnen, maar toen ik eenmaal bij het eerste evenement terecht kwam, bleek dit niet geheel nodig te zijn.
The Crew Motorfest heeft diverse evenementen, genaamd playlists, verspreid over het eiland waar je naartoe kunt rijden, vliegen en in zekere maten varen met een voertuig naar keuze. Het vreemde hiervan is echter dat de playlists geen eigen voertuigen toestaan. Mijn eerste reeks races was met een Japanse crew, waar je kennis leert maken met de Japanse race cultuur en de auto’s die daar een iconische status hebben. Ik vond het al vreemd dat ik mee kon doen aan deze races met een Ford Mustang, maar bij aankomst bleek waarom ik de playlist kon selecteren: Elke race in een serie stelt een voertuig beschikbaar, dus je hebt alleen een eigen voertuig nodig om als taxi van race A naar race B te rijden. Pas nadat je de volledige playlist hebt voltooid open je uitdagingen die je kunt voltooien met diverse soorten voertuigen, waaronder het voertuig dat je verdient met het uitspelen van de playlist. Denk bijvoorbeeld aan foto’s maken van jouw auto in een bepaald gebied op een bepaalde tijd van de dag of het vinden van pakketjes in de open wereld. Deze uitdagingen waren leuk voor een korte tijd, maar de playlists zijn toch verreweg het leukste aspect van de game. Een erg toffe toevoeging is dat de fictieve versie van Hawaï verandert qua omgeving gebaseerd op de playlist die je aan het doen bent. Denk bijvoorbeeld aan neonverlichting en Japanse beelden bij deze playlist of Amerikaanse tinten, zoals vlaggen en vliegtuigen bij de Ford Mustang races. Een erg leuke toevoeging.
The Crew Motorfest heeft zeker zo zijn charme, maar het is niet allemaal even best. Zo had ik op de Series X last van framedrops bij het rijden door de spelwereld en zo nu en dan pop-in van objecten. De grafische kwaliteit is ook niet super en laat duidelijk zien dat de game eigenlijk is ontworpen voor de vorige generatie consoles. Het eiland van Hawaï is mooi, kleurrijk en gevarieerd, maar komt niet goed tot zijn recht door de matige grafische kwaliteit. De Xbox Series S had het echter nog zwaarder. Deze had last van aardige vertragingen in jungle-achtige gebieden en lichte vertraging in de open wereld. Dit was met de Xbox Series Enhanced versie van de game. De Xbox One versie van de game draaide een stuk soepeler op de Series S en dat kan denk ik niet de bedoeling zijn.
Naast het grafische aspect heb ik nog meer om over te zeuren. Zo lijkt het onmogelijk om jouw auto’s te laten springen, ongeacht de snelheid die ze hebben. Het is net alsof er een supermagneet onder de grond zit die jouw auto na een “sprong” direct naar de grond trekt, wat zorgt voor een heel onbevredigend gevoel. Het schademodel bestaat uit wat krasjes op de lak en scheuren in de ruiten, die overigens niet zichtbaar zijn als je in cockpit view zit. Daarnaast heeft The Crew een leuke gimmick waarbij je on-the-fly kunt wisselen tussen grond-, lucht- en watervoertuigen, maar hier wordt heel weinig echt gebruik van gemaakt, behalve in de open wereld en een playlist of twee. Wat mij het meeste stoorde was echter het gebrek aan leuke multiplayer opties. Je kunt samen in een “crew” rijden om playlists uit te spelen en dat is het wel zo’n beetje. De meerderheid van de game heb ik in singleplayer gedaan en dat beviel net zo goed, dus waarom zou je de game dan in multiplayer spelen? Los van al dit gezeur en gezever kan ik dan wel weer melden dat er op het gebied van gameplay, er vanuit gaande dat je op de Series X speelt, verder weinig aan te merken valt op de game. Het rijdt heerlijk arcade en je kan zo vaak als je wilt de game terugspoelen als dingen niet helemaal lekker gaan. Dit fijne rijden heeft de game ook gered van een negatieve score, want de performance is erg ondermaats.
Er is één multiplayer aspect wat wel een leuke toevoeging is aan de game: Social Club. Hier loop je door een online showroom waar allemaal auto’s worden getoond van spelers die meedoen aan evenementen. Je kan hier ook een praatje maken met andere spelers en evenementen starten. Dit is ook een mooie inleiding naar een ander degelijk aspect van de game: tuning en upgrades. Dit is per voertuig verschillend en niet heel uitgebreid, maar wel heerlijk in zijn simpliciteit. Je kunt hier diverse kunstwerken downloaden van de online community, maar ook aanpassingen doen aan jouw voertuig, zowel visueel als onder de motorkap. De visuele aspecten draaien voornamelijk om de standaard zaken als velgen, bumpers en spoilers, maar er valt altijd genoeg te kiezen. Zelfs supercars zoals de Spyker C8 hebben een aantal aanpassingsmogelijkheden. Op motorisch vlak ben je afhankelijk van onderdelen die je verdient door het voltooien van races of het vinden van geheime kisten in de open wereld. Ook dit is simpel in opzet, maar werkt verrassend goed.
The Crew Motorfest is een prima idee met een erg matige uitvoering. Grafisch is het niet van deze tijd, de performance is niet goed en er zijn allemaal vreemde keuzes gemaakt zoals bijvoorbeeld de springmechanieken. Het is echter niet allemaal slecht. Hawaï is een leuk, divers gebied om in rond te touren en de besturing van de voertuigen is verder prima. Daarnaast is het tuning gedeelte simpel, maar zeer doeltreffend en die zaken bij elkaar maken het zeker een playthrough waard. Bij voorkeur alleen, want de multiplayer voegt weinig toe.