Joeri Tits | vrijdag 23 Aug 2024, 20:16
Geen deel 2, wel een remake van het origineel. Check onze review van Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition!
Gespeeld op Xbox Series X. Geoptimaliseerd voor Xbox Series.
In 2003 kwam Ubisoft met Beyond Good & Evil op de proppen met een leuke action-adventure game. Het spel kreeg goede recensies, maar een vervolg is er nooit op gekomen. Nochtans blijft Ubisoft ons beloven dat er nog steeds gewerkt wordt aan een tweede deel. Om het wachten wat te verzachten, komt Ubisoft na bijna eenentwintig jaar met een remaster onder de naam: Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition.
Beter een laat verjaardagscadeau dan geen natuurlijk, maar het is toch een beetje vreemd dat een game dat de twintigste verjaardag van een game wilt vieren, na eenentwintig jaar uitkomt. De game draait natuurlijk nog steeds rond Jade, die met haar nonkel Pey’j woont op de planeet Hillys. De planeet is in oorlog met de DomZ, die van de inwoners van Hillys slaven wil maken. Deze bende heeft er bovendien ook voor gezorgd dat Jade wees geworden is. Inmiddels wordt de planeet gelukkig wel beschermd door een groep soldaten die de Alpha Sections genoemd worden. Alles dik in orde, zou je denken. Helemaal niet, want ook met deze groep soldaten wordt het leven op de planeet Hillys steeds grauwer. Jade wordt lid van de verzetsgroep IRIS en gaat op pad op zoek naar antwoorden.
Ik herinnerde me nog weinig van mijn eerste speelbeurt zoveel jaren geleden, ik kan me vooral herinneren dat het verhaal me wel erg meenam. Ik was natuurlijk twintig jaar jonger en het spel zag er, op basis van de cover, nogal kinderachtig uit als je het vergeleek met bijvoorbeeld Tomb Raider. Ook nu kan ik zeggen dat het verhaal me steeds verrast heeft. Het is in het begin vrij voorspelbaar, maar wanneer je verder komt, komen er toch enkele plottwists naar boven. Natuurlijk helpen de interessante personages ook heel wat. Het begint al met de belangrijkste personages Jade en haar nonkel, het mensachtig varken Pey’j die nogal – hoe kan het ook anders – knorrig uit de hoek kan komen. Ook Hubert H, een soldaat uit het leger die wat weg heeft van Buzz Lightyear, doet met zijn vele quotes uit militaire wetteksten vaak een lach op je gezicht verschijnen.
Qua gameplay is het spel eigenlijk vrij divers. Jade is reporter en de meest bijzondere gameplay is om foto’s te maken van alle levende wezens en hiermee onder andere parels te verdienen. Het leuke hieraan is, is dat er in het spel best wel veel opdrachten zijn, maar puur qua hoofdmissies zijn het er niet eens zo veel. Vaak ben je dus eigenlijk een zijmissie aan het doen zijn die niet volledig noodzakelijk is om bijvoorbeeld meer te weten te komen over de omgeving, de personages of het verhaal, maar natuurlijk ook om beloond te worden. Met de extra vrijgespeelde parels kan je upgrades kopen. Ook leer je hierdoor steeds meer bij over de prachtige wereld en zijn bewoners. Het is eens wat anders dan vaak bij de huidige games van Ubisoft, waarbij de zijmissies vaak recyclage lijken en die je al snel links laat liggen indien mogelijk.
Om de opdrachten tot een goed einde te brengen, moet je allerlei kleine puzzels oplossen, ergens binnen proberen te sluipen of vechten met vijanden. Verplaatsen doe je vaak met je hovercraft. Al deze aspecten zijn vrij eenvoudig en niet al te moeilijk. Ik begrijp nog steeds waarom het spel twintig jaar geleden zoveel gamers kon overtuigen. We zijn enkel twintig jaar later wat meer gewoon en vechten met slechts twee knoppen of halfslachtige stealth gameplay kan hierdoor voor sommigen wat eentonig worden, zelfs tijdens zogenaamde baasgevechten. Toch vond ik het persoonlijk niet saai worden, omdat je, zoals je leest, wel vaak verschillende zaken moet doen. Bovendien houdt de omgeving en de wil om de rest van de wereld te verkennen je steeds geboeid. Wat wel een probleem was op het vlak van gameplay is de camera. Deze durft wel eens tegen te pruttelen, maar door de eenvoudige gameplay loop je hierdoor weinig schade op tijdens het spelen.
Grafisch heeft de game een serieuze verbetering gekregen. Het voordeel van de cartooneske stijl is dat het sneller een heel stuk beter uit ziet. De game speelt nu in 4K in 60fps. Ook op het vlak van audio is het nog steeds in orde, en het kent een leuke en bijpassende soundtrack. In het Engels is de voice-over bovendien goed. Wat ik zelf een groot pluspunt vind, is dat zelfs de Nederlands gesproken voice-overs terug gebruikt wordt. Nog niet zo lang geleden waren de meeste games van Ubisoft Nederlands ondertiteld. Ondertussen doen ze het niet meer, wat ik altijd een beetje jammer vind. Een game ontwikkelen kost immens veel geld om te ontwikkelen en te promoten. Een vertaling toevoegen kan dan toch niet zoveel kosten in vergelijking met het budget? In de Benelux kunnen de meesten van ons een goed woordje Engels verstaan, maar het zou games nog toegankelijker kunnen maken. Een dikke plus dus dat dit game dat ook door kinderen gespeeld kan worden zowel Nederlandse ondertiteling als Nederlands gesproken tekst heeft.
Qua extra’s kunnen we kort zijn. Je kan wat oorspronkelijke content zien, waaronder bijvoorbeeld de oorspronkelijke trailer die ze ooit op de E3 gedraaid hebben. Natuurlijk kan je zulke zaken wellicht ook bekijken op YouTube, maar het toont toch dat ze met liefde aan deze remake gewerkt hebben. Ook enkele krantenartikelen van na de release worden getoond. Het is zonde dat je ze niet kan lezen. Bijzonder is bovendien dat ze toegeven dat het game commercieel niet zo succesvol was als men had gehoopt, maar dat er toch een cultstatus is opgebouwd. Hopelijk zorgt de cultstatus dus toch nog voor een vervolg.
Ondertussen hebben we al iets te veel remakes gezien dan ons lief zijn. Gelukkig is Beyond Good & Evil: 20th Anniversary Edition hierop een uitzondering. Ubisoft levert een sterk herwerkte versie die aan het origineel trouw blijft, maar voldoende hedendaags uitziet. De gameplay blijft eenvoudig en de camera durft wel eens moeilijk doen, toch is het een aanrader voor iedereen die hield van het origineel en uitkijkt naar een eventueel vervolg. Bovendien is het voor de prijs van € 19,99 een enorm koopje.