Peter Bijl | zaterdag 29 Apr 2017, 19:52
Ga als Chase McCain undercover in de nieuwste LEGO game! Lees hier onze recensie van LEGO City Undercover.
Als kind begon het voor mij met de bekende blokjes in vele vormen en kleuren, waar ik urenlang mee zoet was. Nu ik wat ouder ben geworden en gamen mijn grootste hobby is, zijn het echter de games van LEGO waar ik het meeste mee speel. Er zijn natuurlijk al een heleboel licenties langsgekomen, zoals Lord of The Rings dus er is voor ieder wat wils. Over het algemeen zijn de meeste van deze games vrijwel identiek aan elkaar qua gameplay, maar met LEGO City: Undercover lijkt er een nieuwe weg te zijn ingeslagen. Laten wij dus eens kijken wat dit spel ons te bieden heeft.
In LEGO City: Undercover speel je als een van LEGO City’s meest beroemde agenten, Chase McCain. Nadat hij een aantal jaren terug de beruchte crimineel Rex Fury op wist te sluiten, stond hij een tijdlang hoog in aanzien. De pret kan echter niet eeuwig duren en op een gegeven moment weet Rex Fury uit de gevangenis te ontsnappen. Het is aan jou om deze crimineel opnieuw in de kraag te grijpen en hierbij moet je geheel undercover te werk gaan… Op typische LEGO-wijze natuurlijk.
Het verhaal is niet bijster bijzonder, maar dat geeft ook helemaal niet, want het dient primair als decor voor een game die elke politiefilm en –stereotype op de hak neemt. Zo heb je de donutvretende, chagrijnige politiechef, het incompetente hulpje en nog vele andere typen personages. Daarbij worden ook bepaalde gangster stereotypen hilarisch op de hak genomen, zoals de Chinese bende die in auto-onderdelen dealt, een Italiaanse maffia die in ijsjes handelt en nog veel meer.
De opzet van het verhaal en de algehele toon van het spel an sich is dus pure satire en de humor spat van het scherm af. Nu zijn we dit al een beetje gewend van de vorige LEGO games, maar dan bleef het toch een beetje bij flauw voorwerpen vervangen door bijvoorbeeld bananen. In LEGO City: Undercover zijn de makers echter compleet los gegaan en daardoor komt de humor veel beter uit de verf. Waar ik aanvankelijk sceptisch over de satirische inslag was wegens eerdere ervaringen met Lego games, moet ik erkennen dat TT Games hier een meer dan uitstekende taak heeft verricht.
Laten wij vervolgens eens kijken naar de gameplay. Over het algemeen is deze wel degelijk hetzelfde als elk ander deel in de serie. Zo moet je af en toe vijanden verslaan en kun je verschillende constructies in elkaar zetten. LEGO City: Undercover gooit er echter nog wat veranderingen tegen aan. Zo kun je tijdens het spel als Chase verschillende vermommingen gebruiken, met elk hun eigen mogelijkheden. Het is onder andere mogelijk om je te verkleden als inbreker, waardoor je met behulp van een koevoet deuren open kunt breken. Een van de grappigste vermommingen is die van de boer, die met behulp van een kip een tijdje door de lucht kan zweven en de kip tevens als machinegeweer kan gebruiken met eieren als munitie.
Het spel zelf speelt zich af in het enorme LEGO City, dat je in zijn geheel kunt gaan verkennen. Binnen deze wereld volg je het verhaal en af en toe zul je speciale missies moeten doen die zich in doorgaans onbereikbare plaatsen afspelen. Verder kun je onder andere races doen, verschillende megaconstructies bouwen, kun je trachten om de hoogste plekken te bereiken en nog veel, maar dan ook nog veel meer. Daarbij kun je ook heel veel verschillende poppetjes en voertuigen verzamelen, dus er is voor elk wat wils.
Er valt dus ongelofelijk veel te doen binnen dit spel en deze enorme diversiteit aan activiteiten is zowel het sterkste als zwakste punt van LEGO City: Undercover. Het is immers zo dat er genoeg te doen valt, alleen gaat het wel telkens om dezelfde missies. Op een gegeven moment voelt het dus meer als simpelweg activiteiten grinden dan daadwerkelijk voor je lol een activiteit doen.
Daarnaast besturen de meeste voertuigen niet erg lekker. Zeker tijdens races kan dit irriterend werken. Ook mist er toch een zekere vorm van uitdaging in het spel. Je krijgt mijns inziens te veel tijd om races te voltooien, als je dood gaat, hindert dat niets en meer van dat soort dingen. Nu is dit sowieso een bekende eigenschap van de LEGO spellen, dus van tevoren wist ik eigenlijk wel wat ik van de moeilijkheid kon verwachten. Toch had ik, zeker naar aanleiding van de vele nieuwe bezigheden in deze game, graag gezien dat er een beetje meer moeilijkheid in het spel zat.
Wat dan wel weer een sterk punt van het spel is, is de kunststijl die men gebruikt. Een ongelofelijke hoeveelheid voorwerpen in het spel zijn ook van Legoblokjes gemaakt, waardoor je gelijk het gevoel krijgt in een speelgoedwereld te leven. Er wordt ook volop gebruik gemaakt van allerlei kleuren, waardoor het spel prachtig oogt. Zeker in combinatie met de heerlijke simplistische stijl van Lego kun je je even helemaal overgeven aan dit spel.
Vermoedelijk is dit wel de reden voor een ander groot nadeel van het spel en dat zijn de vrij lange en veelvoorkomende laadtijden die in het spel zitten. Sowieso moeten missies en activiteiten geladen worden, maar ook bij het binnengaan van gebouwen zit je vaak vast aan een laadtijd. Ik had gehoopt dat bij deze versie daar wat aan gedaan zou worden, gezien de Xbox-versie een aantal jaren na de Wii-U versie uitgekomen is.
Desalniettemin is Lego City: Undercover een ontzettend vermakelijk spel gebleken. Hoewel ik aanvankelijk het idee had de zoveelste Lego game te gaan spelen, wist dit spel mij aangenaam te verrassen en wist het satirische verhaal mij zo nu en dan zelfs mee te slepen. Ben je dus al bekend met de Lego spellen, dan is dit spel absoluut eentje die je moet hebben in je verzameling. Speel je echter nooit Lego spellen, geef dit spel dan vooral eens een kans en wie weet lukt het de immer charmante Chase McCain om je hart te veroveren. Bij mij is dit in ieder geval gelukt.