Joeri Tits | dinsdag 25 Sep 2018, 16:25
Na een aantal jaar is daar dan de Xbox versie van The Talos Principle; hoe deze versie ons bevallen is, lees je hier!
Gespeeld op de Xbox One X
"Beter laat dan nooit" moet ontwikkelaar Croteam gedacht hebben toen het, na een pc-release in 2014 en een Playstation 4-release in 2015, aankondigde dat er ook nog een versie kwam voor de Xbox One. Gelukkig maar, want The Talos Principle was een redelijk succes onder de puzzelliefhebbers. Laat dat nu net een genre zijn waar zeker wel nog een plek open is voor een nieuwe titel. Warm die hersencellen maar al op!
The Talos Principle is dus een puzzelgame. Je speelt een androïde met als doel sigils, een soort van tetris-achtige blokken, te verzamelen. Dit doe je, hoe kan het ook anders, door puzzels op te lossen. De verzamelde sigils probeer je dan weer te doen passen in een legpuzzel en hiermee speel je opnieuw andere puzzels vrij. Dit lijkt ingewikkeld, maar zelfs zonder een noemenswaardige tutorial zit je al snel helemaal in het spel.
De reden hiervoor is dat de opzet van de puzzels eigenlijk simpel is. De sigils zitten verstopt in ruimtes waar je niet zomaar geraakt. Door gebruik te maken van de hulpmiddelen, die je in die specifieke puzzel tot je beschikking krijgt, moet je tot een oplossing zien te komen. Het hulpmiddel dat je het meeste gaat tegenkomen is de jammer. Met dit toestel kan je vijandige toestellen, zoals een turret of een zwevende bal, bevriezen. Daarnaast is de jammer te gebruiken om poorten te openen. Deze poorten dien je natuurlijk te gebruiken om tot je bestemming te komen, maar even vaak om de vijanden op een afstand te houden. Het interessante, maar ook moeilijke, aan de puzzels is dat je niet op voorhand weet wat en waar je wat nodig hebt. Zo kan je de vijand voor je kar spannen en ze gebruiken om elkaar uit te schakelen. Vanzelfsprekend komen er tijdens het spelen steeds nieuwe hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld zware blokken of ventilators, aan te pas. Gelukkig laat de ontwikkelaar ons steeds de kans om de nieuwe aspecten rustig te ontdekken in enkele eenvoudige puzzels om daar over te stappen naar een niveautje hoger. In totaal houdt het game ons zoet met maar liefst 120 verschillende puzzels. Voor wie dat nog niet genoeg is, krijgt deze versie ook de uitbreiding “Road to gehenna”, met meer uitdagende puzzels.
Desondanks is het de omkadering rond de puzzels die het game bijzonder maakt. Het opzet van The Talos Principle is namelijk een open game en valt door zijn look & gameplay te vergelijken met titels zoals Portal, The Witness en Myst. Natuurlijk helpt het feit dat het in first-personperspectief gespeeld wordt, hier ook in mee. Zoals reeds eerder aangehaald in de recensie, speel je een androïde, een soort menselijke robot. Deze robot lijkt zonder reden losgelaten in een verlaten wereld. We worden al snel aangesproken door een soort van God, die zegt dat je overal mag komen, behalve in de Toren. Zoals wel vaker voorkomt met gamers, gaan we dan net alles er aan doen om net daar te geraken. Toch ontdek je het verhaal vooral aan de hand van computers die overal verspreid liggen doorheen de wereld. In deze computers moet je commando's geven in een soort van DOS-besturingssysteem. Met deze commando's krijg je informatie over jezelf, je missie en het leven. De Kroatische ontwikkelaar schotelt ons op deze manier een filosofisch verhaal voor met wat confronterende levensvragen, die eigenlijk ook betrekking hebben op ons allemaal en niet enkel op de robot die we besturen.
Grafisch kreeg het game een “Xbox One X”-upgrade. Toch blijft het grafische aspect voor een vreemd gevoel zorgen. Zonder te twijfelen is het game zowat het allermooiste puzzelgame dat ik ooit gespeeld heb. Toch is niet alles even perfect. Zo kan je in de instellingen de keuze maken tussen betere “graphics” of betere “performance”. Toen ik koos voor graphics, had ik wat te vaak last van planten of bloemen die snel opsprongen als ik wat dichterbij kwam. Daarnaast was niet alles even mooi afgewerkt. Water ziet er bijvoorbeeld prachtig uit, bepaalde muren zagen er echter niet uit alsof ze daadwerkelijk een grondige 4K-upgrade ontvangen hebben. Daarnaast schokte het game af en toe. Zeker dat laatste dacht ik dat verholpen ging zijn als ik koos voor performance, maar niets was minder waar. Het is dus een onderliggend probleem dat hopelijk kan opgelost worden met een patch. Sowieso is het geen onoverkomelijk probleem en stoort het eigenlijk amper. Daarentegen zijn de laadtijden erg kort op de Xbox One X. The Talos Principle kent, voor mij, een sterke en sfeervolle soundtrack, die perfect past bij het puzzelgame. Dit houdt in dat het leuke deuntjes zijn die niet hinderen tijdens het broeden op een oplossing.
Zoals eerder aangegeven is het een open game, maar de ontwikkelaar geeft je daarnaast de keuze om de game te ontdekken hoe je wil. Aangezien het constant een puzzelgame blijft, kan je het na een tijdje wel eventjes beu worden. Het is dan leuk om een ommetje te kunnen maken naar wat gemakkelijkere of moeilijkere puzzels of een totaal andere omgeving. Zo word je gekatapulteerd van een woestijngebied met piramides naar een bosrijke zone of een sneeuwgebied. Deze structuur zorgt ervoor dat je het game absoluut wilt voltooien en gewoon verder gaat na een kleine of grote pauze. Daarnaast ben je eigenlijk niet verplicht om het volledige verhaal te doorlopen. De computers kan je gewoon overslaan en ook de gebroken fragmentstukken, simulaties die overal verspreid liggen, kan je eigenlijk negeren. De stem van God daarentegen zal er altijd zijn en maar goed ook, want deze zorgt af en toe ook voor een tip. Tot slot ook nog een andere gouden tip over de tips. Soms zit er een tip verstopt in de titel. Leuk gevonden door Croteam!
Als liefhebber van puzzelgames is The Talos Principle voor mij één van de sterkste titels van het jaar. Frappant voor een game dat eigenlijk al bestaat sinds 2014. De ontwikkelaar weet echter te verrassen door een volledig vrije game te ontwikkelen waarbij je alles mag ontdekken op jouw manier. Daarnaast kent het game een fantastisch filosofisch verhaal en natuurlijk gewoonweg leuke puzzels. Jammer genoeg is niet alles perfect en zijn er kleine prestatieproblemen en is grafisch niet alles even perfect. Beide aspecten storen echter absoluut niet. De enige reden waarom een puzzelfan zou kunnen twijfelen om hem in huis te halen is de prijs. The Talos Principle kost € 49,99. Dat is vrij stevig voor een puzzelgame dat eigenlijk al enkele jaren oud is. Ondanks dat is de titel het geld eigenlijk waard, want The Talos Principle brengt het puzzelgenre naar een tot op heden ongekend niveau.
Geweldige game!
Sterke puzzle game, samen met filosofische elementen over wat het is om "mens" te zijn, of robot...